ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ME ΤΟΝ ANDREW NG




[Caleb Garling] Συχνά οι άνθρωποι συγχέουν την καλωδίωση των βιολογικών εγκεφάλων μας με εκείνη των νευρωνικών δικτύων υπολογιστών. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί αυτό δεν είναι ακριβές;

[Andrew Ng] ;Ένας και μόνο νευρώνας του εγκεφάλου είναι ένας απίστευτα πολύπλοκος μηχανισμός που ακόμη και σήμερα δεν τον έχουμε κατανοήσει. Ένας "νευρώνας" σε ένα νευρωνικό δίκτυο είναι μια εξαιρετικά απλή μαθηματική συνάρτηση που συλλαμβάνει ένα ασήμαντο κλάσμα της πολυπλοκότητας ενός βιολογικού νευρώνα. Έτσι για να πούμε οτι τα νευρωνικά δίκτυα μιμούνται τον εγκέφαλο, αυτό είναι αλήθεια σε επίπεδο μόνο έλλειψης έμπνευσης, αλλά πραγματικά τεχνητά νευρωνικά δίκτυα δεν είναι τίποτα σαν αυτό που κάνει η βιολογική φύση του εγκεφάλου.

Σήμερα οι μηχανές μπορούν να αναγνωρίσουν  ένα άλμα σκυλιών. Αλλά τι γίνεται αν κάποιος κρατά ένα κομμάτι κρέας πάνω από το σκυλί. Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια ελαφρώς διαφορετική έννοια, ένα τέχνασμα για το σκυλί και το κομμάτι κρέας δεν είναι απλώς ένα κομμάτι κρέας, είναι μια απόλαυση, μια διαφορετική έννοια. Μπορούμε να κάνουμε τους υπολογιστές να κατανοήσουν αυτές τις έννοιες;

Οι αλγόριθμοι Deep Learning(δεν πρόκειται να μεταφράζω σε ελληνικά έννοιες που δεν υφίστανται στα ελληνικά) είναι πολύ καλοί σε ένα πράγμα σήμερα: την εκμάθηση των εισροών και τη χαρτογράφηση τους σε μια έξοδο. Χ έννοιες Υ.Μαθητικά μοτίβα πρόκειται να είναι κάτι τοδύσκολο.

Ένα πράγμα που το Baidu(http://en.wikipedia.org/wiki/Baidu) έκανε πριν από μερικούς μήνες είναι να εισαχθεί μια εικόνα και η έξοδος ήταν μια λεζάντα. Αποδείξαμε ότι μπορεί να μάθει αυτές τις αντιστοιχίσεις εισροών-εκροών. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά αυτό είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για να κάνει τους υπολογιστές να κατανοήσουν αυτές τις έννοιες υψηλού επιπέδου.

Τι γίνεται με τις λέξεις που δεν υπάρχουν σε μία γλώσσα σε σχέση με μία άλλη;

Στα αγγλικά υπάρχει μια λέξη για την αδελφή. Στην κινεζική, υπάρχουν δύο ξεχωριστές λέξεις, για την παλαιότερη και νεότερη αδελφή. Αυτό είναι πραγματικά ένα μεταφραστικό πρόβλημα γιατί αν δείτε τη λέξη αδελφή, δεν ξέρετε πώς να το μεταφράσετε σε κινέζικα γιατί δεν ξέρετε αν είναι μια παλαιότερη αδελφή ή νεότερη. Αλλά νομίζω ότι αν έχει αναγνωριστεί η αδελφή σας ξεχωριστά από όλα τα άλλα αντικείμενα στο δωμάτιο είναι πιο εύκολο να προσθέσετε αυτή την πρόσθετη διαφοροποίηση, από ό, τι εάν θα έπρεπε να μάθουν την έννοια της "αδελφής" από το μηδέν.

Η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο ακριβής - η εξαίρεση είναι όταν το νευρωνικό δίκτυο σας είναι πολύ μικρό.

Περιμένετε, τι είναι ένα μικρό νευρωνικό δίκτυο;

[Γέλια] Αυτό αλλάζει κάθε μέρα. Ένας μετρικός που χρησιμοποιούμε είναι ο αριθμός των συνδέσεων μεταξύ των νευρωνικών δικτύων. [Baidu] συνήθως εκπαιδεύει νευρωνικά δίκτυα με δεκάδες δισεκατομμύρια συνδέσεων.

Βλέπετε την AI ως πιθανή απειλή;

Είμαι αισιόδοξος για την ουσία της ώστε να κάνει τη ζωή καλύτερη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Εγώ δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω σε αυτό, αν δεν είχα ουσιαστικά πιστεψει ότι αυτό είναι αλήθεια. Φανταστείτε αν μπορούμε να μιλάμε μόνο στους υπολογιστές μας και να καταλαβαίνουν "παρακαλώ να προγραμματίσετε μια συνάντηση με τον Bob για την επόμενη εβδομάδα." Ή αν κάθε παιδί θα μπορούσε να έχει ένα προσωπικό δάσκαλο. Ή αν η αυτο-οδήγηση αυτοκινήτων θα μπορούσε να σώσει όλους εμάς ώρες οδήγησης.

Νομίζω ότι οι φόβοι για το "κακό ρομπότ δολοφόνος" είναι παραφουσκωμένες. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη νοημοσύνη και την ευαισθησία. Το λογισμικό μας γίνεται όλο και πιο έξυπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει και συναισθηματικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που η τεχνολογία έχει θέσει εδώ και αιώνες είναι η πρόκληση στην εργασία. Για παράδειγμα, υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια οδηγοί φορτηγών στις ΗΠΑ, των οποίων η θέση εργασίας μπορεί να επηρεαστεί αν ποτέ καταφέρουμε να αναπτύξουν αυτο-οδήγηση αυτοκινήτων. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κυβέρνηση και τους ηγέτες των επιχειρήσεων να έχουν μια σοβαρή συζήτηση γι 'αυτό το ζήτημα, και ότι η συκοφαντική εκστρατεία για το «κακό ρομπότ δολοφόνος» είναι μια περιττή απόσπαση της προσοχής.

https://medium.com/backchannel/google-brains-co-inventor-tells-why-hes-building-chinese-neural-networks-662d03a8b548
Share on Google Plus

About Twelve Monks

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου